Interakció

  • Abrakadabra777: MAGYARUL: KAPITÁLIS AGYMOSÁS!!! "Mój píár menedzser Kárl Márksz" www.youtube.com/watch?v=sdKeWbpg5... (2020.06.04. 14:10) Zene a politikában: Kápitál
  • Abrakadabra777: @tajhamér: 12 éve lassan, hogy feltettél coolságból 1 ostoba kérdést miszerint: "micsináljon a pén... (2020.06.04. 14:07) A csapda
  • Abrakadabra777: ORBÁN KILAKOLTATOTT ORSZÁGA⚠️⚠️⚠️ (2019.09.07. 15:28) Kanada?
  • gusoline: Juuuj ! Szoval kotekedunk a tusnadiakkal... :)) (2010.03.28. 12:44) hápci
  • Kinga33: Sziasztok, dolgoztam egy rövid ideig a sepsiszentgyörgyi Trident Hypermarketben. Ne tudjátok meg m... (2009.10.15. 21:22) Fogyasztóvédelem: mitől véd?
  • luigi61: Egyetértek, és én sem támogatom az ilyen nyomulós módszert! Üdvözlette, Lajos ( www.mynoni.net ) (2009.05.05. 10:36) Lakatosné Magdi Bivalyb***nádról
  • anoraknophobia: ez jobb mint az enyem...hiaba na :) (2009.03.16. 17:31) Márciusi főfedők a Nyergestetőn
  • Brátiszlává: sólyom kolléga ne mit mond www.figyelo.ro/hogy-is-van-ez-/nonap-minek-nevezzelek.html (2009.03.09. 11:55) Mikor becsajozik a rendszer
  • Brátiszlává: kedves abigél, a színfalak mögött majd jól megtéplek :D amúgy meg lepereg rólam, mint zsíros hajró... (2009.03.05. 21:06) Valamirevaló-e a kritika?
  • Brátiszlává: ú ez kva jó :) (2009.01.05. 21:39) Golánok a téren
  • Brátiszlává: igazán hízelgő :) (2008.12.20. 13:53) Milyen jó, hogy van blogom
  • melany: Thank you for the music (2008.11.29. 19:56) Drága naplóm
  • Brátiszlává: :))) ólrájt ólrájt :) (2008.11.07. 19:23) Jelentés a Time Squerről
  • Brátiszlává: www.youtube.com/watch?v=Kf17nKtllWM#t=1m30s (2008.10.30. 08:34) Óváció
  • PÁLOS-TREND****777: DEMOKRATIKUS CHARTHATALOMMAL a MAGYAR NEMZET ELLEN! Áldás és béke mindannyijónkra. Újrafújták a ... (2008.09.19. 10:41) Szabados sajtó

Politikai

A gazdasági determinizmus Szküllája és a politikai kronologizmusok Kharübdisze között

Címkék

Az MPP választói bázisáról

2008.11.06. 20:53 | Brátiszlává | Szólj hozzá!

Címkék: politikai

Kampányban dolgozom újra. Ezennel Olosz Gergelynek, felsőháromszéki képviselőjelölt.

Na, egy kis esti jegyzet.

Kézdivásárhelyen tanyázunk. Érdekes város. Mondhatni ideáltipikus: a székely városi lakósság - "középosztály"  -antropopógiai értelemben vett terepe. És ez azért fontos, mert az MPP ezekben a kisvárosokban sikerült megkapaszkodnia. Mint pl itt. Városi tanácsi többség + polgármester.

Mivel etnikai törésvonal nem bonyolítja a képet és kisebb is mint mondjuk Sztgy (sztgy székelyföldi viszonylatban nagyváros, metropolisz, kozmopolita etc.), nos ezen a kisvárosi közösségen könnyebben megérthetjük, megfigyelhetjük a lassan már bukkottnak mondható Magyar Polgári Párt társadalmi bázisát. Létrejöttének társadalmi körülményeit. Sajátos, kitermelt diskurzusát. Az MPP elillant választói bázisának miliője tárul fel. MI okozta, mi hozta létre. Bár természtesen több tényező közrejátszott, a legfontosabb mégis az az első generációs városi lakósság (faluról telepedett be), középkorú sőt elöregedő, amely a rendszerváltás vesztese volt. És sajnos marad is.

A kommunista rezsim erőltetett urbanizációjának tömege. Az erőszakos iparosítás munkahelyet teremtett neki, tömbházakba költözött, a Háromszék megyei napilap és a régi értelmiségi elit kitermelte "népi kultúrában" érzi otthon magát. Mint a befőtt.

A rendszerváltással mindez szempillantás alatt eltűnt. Életszínvonala csökkent, esetleg munkanélkülivé vált, de villágképe maradt a kisebbségi lét sajátos "ellenállás"-szerű biztonságérzetében. A 9O-es évek elején, az RMDSZ-be kirajzó elitben pedig csalatkoznia kellett. Szociális gondjain nem tudott segíteni, az egyre lejebb csúszó (életszínvonalra gondolok) tömeg tehetetlensége csak fokozta a csalódottságot. Meg nem is a legtehetségesebbje jutott oda. Kontraszelekció. A politikusok iránti bizalmatlanság pedig valjuk be, a kelet-európai politikai rendszerek sajátossága. A politika rossz, az elit nem a miénk, lopnak, hazudnak, ránkerőltetett a rend. Idegen. Az állam mégis mindenható. A gondos cár, a pápuská képe. Bizánc. Ezt az örökségét simmán továbbvitték. Az értelmiség pedig cinkosa ennek a szemléletnek. Ugyanaz a szocializáció. Érthető.

Gyerekeik emigráltak. Így a mindennapi életben történő véleménycseréből, változásból kiesett egy fontos láncszem. Nincs akiért érdemes lenne, értelmes lenne a rendszer, a rend (akár politikai) részévé válni, meghozni a kompromisszumokat. Kimaradtak. Ellenállnak. Most, pártjuk bukkása után gyakorlatilag politikai patizánok lettek (®). A független jelöltek csupán robbantások a rendszer falán.

 

Tudásuk mára hasznavehetetlen. Szomorú. Kézdin a rég bezárt csavargyárat szeretnék újraindítani. Ezt mondják és meg vannak győződve, hogy ez a megoldás a gondjaikra. Vissza a múltba: nagy gyár, nagy foglalkoztatottság, biztos kereset.

Vállalkozásaiknak nem sikerült megerősödniük, aprók maradtak vagy bezárták a boltot. Nem sikerült integrálódniuk a román gazdaság vérkeringésébe. Ugye, hogy ismerős? Ez a székely kisvárosok polgárságának a lelete. Amugy nagyon szeretik a barna és a kaki színt. A halászfelsőt-mellényt (sok zsebbel). Néha a beatkorszak erdélyi maradványai is felsejlenek.

Megér egy kutatást. Tanulmányt legalább.

Ami még elgondolkodtató, az az, hogy a néhai reform tömörülés, majdani polgári szövetség majd polgári párt minden átalakulásával gyakorlatilag a célcsoportját csökkentette. Szűkítette. Diskurzusa és világképe átalakult. A maihoz ez illik: a székely kisváros. Gyergyószentmiklós. Kézdivásárhely, Barót, Tusnádfürdő. A választóbázisa kimaradt a nagy román álomból. Kérdés, hogy egy periférikus pártérdekhez kötve, O politikai szövetségesekkel mennyire tudnak boldogulni. Vesztesek maradnak? Választóbázisukkal egyetemben? Sajnos erre történelmi példa is van, a kiegyezés korában Székelyföldön mindig az ellenzék nyert. Meg is lett az eredménye, a korabeli Magyarországra jellemző fejlesztések itt elmaradtak.

Megbukkott a reform tömörülés? vége? hol fog újabb törésvonal megjelenni? mert azt hiszem az MPP vidéki sajátosság marad a helyi kisvállakozók gyenge szövetségével mögötte, nyugdíjasokkal, illetve a rendszerváltás veszteseivel. Képesek újítani? terjeszkedni? merre? vagy 4 év alatt ledarálják őket. ez a politika logikája. úgy néz ki, az rmdszen kívül nincs élet. legfeljebb karizma. az rmdsz a fiatal középosztályt maga mögött tudhatja. ezt a csatát megnyerte.

 

szerintem.

A bejegyzés trackback címe:

https://napersze.blog.hu/api/trackback/id/tr20754707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása